Missie & visie van onze kinderboerderij

Er zijn veel verschillende kinderboerderijen in Nederland, ze variëren van een gezellige kinderboerderij met veel ruimte, tot een stadskinderboerderij tot een half pretpark, met uitgebreide horeca en speelvoorzieningen.

De gemeente Hellendoorn is een witte vlek als het gaat om plaatsen waar een kinderboerderij gevestigd is. De meeste gezinnen en instellingen uit onze gemeente gaan naar Dondertman in Holten. In het volkspark in Rijssen is ook een dierencollectie aanwezig. Verder zijn er in de omgeving de recreatieboerderij Flierefluiter in Raalte en de stadsboerderijen Beeklust in Almelo en De Mars in Ommen.

Een duurzame kinderboerderij zoals wij die voorstaan is er niet in de gemeente Hellendoorn en ook niet in de directe omgeving.
De nieuwe kinderboerderij zal dan ook een regiofunctie kunnen vervullen voor inwoners uit de gemeenten Hellendoorn, Rijssen-Holten (deels), Wierden, Twenterand, Raalte en Ommen.
Daarnaast zullen natuurlijk toeristen die deze gemeenten bezoeken een doelgroep voor bezoek vormen.

De duurzame kinderboerderij die wij willen stichten biedt voldoende ruimte voor de dieren en de bezoekers. Het biedt kinderen met hun (groot)ouders de mogelijkheid om in contact te komen met dieren en op een respectvolle wijze met hen om te gaan. Het is geen recreatie- of pretpark. Er is een kleine, beperkte horecavoorziening aanwezig zodat ouders hier een kopje thee of koffie kunnen drinken, of iets fris met een kleinigheid te eten.

De kinderboerderij wordt gebouwd met duurzame, gerecyclede materialen en zal ook voorzien in haar eigen energiebehoefte. Er is een ruime voorziening voor het parkeren van fietsen en een beperkt aantal auto’s (24-30) met de mogelijkheid tot meer parkeren in de buurt.

Verder wordt er samengewerkt met scholen, peuterspeelzalen en kinderopvang op het gebied van onderwijs en educatie. Dat geldt ook voor samenwerking met het voortgezet onderwijs en het AOC Oost.
Ook wordt er samengewerkt met zorginstellingen en kan er dagbesteding voor doelgroepen aangeboden worden. Tot slot kan er gedacht worden aan een  voedselproject in samenwerking met de voedselbank.
Vanuit de Stichting die de kinderboerderij wil realiseren wordt ook gedacht aan samenwerking met bijvoorbeeld Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Landschap Overijssel, maar ook IVN, Milieuraad, de Sterrenwacht enz. Evenals andere organisaties en instellingen op het gebied van recreatie en toerisme.

Het bovenstaande is vertaalt in de volgende missie van de Stichting Kinderboerderij Hellendoorn-Nijverdal:

“Onze missie is het beheren en exploiteren van een duurzame kinderboerderij, wat een unieke manier is om kinderen en volwassenen in contact te brengen met landbouwhuisdieren. Mens, dier en natuur worden met respect behandeld en benaderd.”

Als voorlopige visie hebben we het volgende genoteerd:

“Wij willen in Hellendoorn-Nijverdal en omgeving een recreatieve en educatieve functie vervullen voor de totale samenleving. Wij willen een goed uitziende, duurzame, veilige en verzorgde kinderboerderij zijn, waar mens, dier en natuur respectvol wordt bejegend. Wij willen daarbij samenwerken met zoveel mogelijk andere partijen op het gebied van onderwijs en zorg.“

Contactgegevens

Kinderboerderij Nijverdal

Derde kampsweg 51
7442 CD Nijverdal
info@kinderboerderijhellendoorn.nl

RSIN 8548.57.230.

Volg ons